EMELI SANDÉ - Our Version of Events

Wednesday, February 15, 2012

Our Version of Events

илиневероятната история на момичето с татуировка на Фрида Кало

 

Още втийнейджърските си години Емели Санде прави първия си пробив като композитор. Аслед като по-малката й сестра заснема изпълнението й на една от нейнитесобствени песни (“Nasty Little Lady”) на пиано в тяхната провинциална къща вШотландия, Санде изпраща клипа в BBC, за да участва с него в състезание за таланти. Тя есред победителите в конкурса и скоро започват да валят оферти за звукозаписнидоговори. Но вместо да подпише с някой лейбъл, Санде задържа музикалната сикариера и се концентрира върху шест-годишното си обучение по медицина вуниверситета в Глазгоу, където специализира клинична неврология, „защотонаистина обичам да се занимавам с всичко, свързано с мозъка.”

 

Както еочевидно от дебютния й албум Our Version of Events, тя има афинитет икъм всичко, свързано със сърцето и душата. Пламенен творец още от 10 годишнавъзраст, на 24 години Санде вече щедро разгръща богатия си глас и склонност къмизтънчени мелодии в албума. Проектът я разкрива като безкомпромисна творческасила в духа на Нина Симон, Джони Мичъл и Лорин Хил (всяка от които Sandéпосочва като ключова муза, повлияла на уникалния й стил). Също толкова силновлияние върху нея оказват и артисти от други сфери на изкуството катохудожничката Фрида Кало (татуировка с нейния образ краси ръката на Емели), поетесатаСилвия Плат и писателката Вирджиния Улф. Водещата черта, която обединява всичкитези влияния е суровата откровеност, с която е просмукана и всяка творба наСанде.

 

Наградите,адмирациите от пресата и искрените одобрения от други изпълнители постепенно сенатрупват. Наскоро тя получи изключително престижно признание - бе обявена заизбора на крикитата на BRIT Awards 2012 година, който определя кой енай-обещаващият нов талант на годината (предшни носители на тази титла са билиАдел и Florence + the Machine). Емели бе номинирана също за „Пробив нагодината” на тазгодишните BRIT Awards. The Times of London коментира, че тя „комбинирадръзкостта на Уайнхаус и нежното мъркане на Нина Симон”, а сп. IDотбелязва, че „Емели Санде не е просто поредната еднодневка. Тя е личност, скоято другите артисти ще се сравняват през следващите няколко години.” Средпочитателите й са звезди като Coldplayи Алиша Кийс (за които наскоро тя беподгряваща), а Алиша е толкова впечатлена от нея, че пише заедно със Сандепесните за следващия си албум и е ко-продуцент на парчето „Hope” от дебютния албум на Емели OurVersion of Events. Кийс също евъзторжена в хвалебствията си за младата певица, казвайки на Dazed andConfused, че тя е „невероятен нов изпълнител...” „Написахмезаедно няколко неща за предстоящия ми албум. Харесвам стила й и маниера й –супер първични!” Адел, след катогледа изпълнението на Санде на настоящия й сингъл, “Next To Me” в JoolsHolland, просто написа в Туитър: „Невероятнае!”

 

В целияси албум Our Version of Events, Санде създава шеметен и сложен звуковрелеф, за да изтъкне максимално дълбочината на таланта си. Там е и пронизанатаот струни епична „Daddy” („за зависимосттаот нещо”, казва Емили) и хипнотичната “Heaven” (с деветдесетарскидръм-енд-бейс, доминиран от този невероятен, пронизващ сърцето глас). Но освен,че носи ярко ретро-футуристично усещане, сингълът е изпълнен и със сурова емоция– запазена марка на Санде, неподправена и продуктувана от нейния инстинкт. „Всеки път, когато се опитвам да напиша нещонасила, преструвайки се на прекалено умна, не става.”, признава тя. „‘Kill The Boy’ беше първото нещо, което михрумна. Просто зарязвам всяка песен, върху която се налага да работя повече отедин ден. Няма да се получи. Всичко, което е наистина хубаво, идва на мига.”

 

Разбирасе, не пречи, че тези инстинкти са били „шлайфани”, благодарение на опита вкомпозирането, развиван повече от десетилетие. Още от най-ранно детство бащата(от Замбия) и майката (от Камбрия) на Санде й помагат да развие музикалните сипознания и я подкрепят в амбициите й да стане певица и музикант. Когато е на 8г. мулти талантът й привлича внимание – и хубаво, и лошо. В началното училище вмайлкия град Алфорд, в Абърдийн, Санде и съучениците й пишат песен за шоу заталанти, за което приятелите на Емили крадат идеите й. „Това беше първият път, в който си помислих: щом ги крадат, значи систруват!”, спомня си тя със смях, „Товабеше и първият път, в който реших, че мога да съм композитор. Винаги съмзнаела, че искам да бъда музикант и винаги съм знаела, че искам да пиша, защотохората, чиято музика слушам, винаги са били също й творци. Никога не съмприемала варианта да пея нечии други песни.”

 

На 11г., пълна с пред-тийнейджърски заряд, Санде написва първата си истинска песен. „Казваше се нещо като „Утре започва отново”.Всички мои песни бяха посветени на мирапо света и подобни политически неща. Много се забавлявах с тях.” Презследващите няколко години мълвата за това надарено момиче, идващо от средата нанищото и нейния богат, интимен глас, започва да се разпространява. Освен, че„сграбчва” ушите на редакторите в британските радиостанции, Санде е поканена дапее в студиото на MTV в Камдън. Следва триумфът й в конкурса на BBC и закономерните предложения зазвукозаписни договори. „Просто не михареса идеята да кръжа около лейбълите”, казва Санде, „Помислих си, че е по-добре аз да контролирам нещата в живота си. Трудновзех това решение, защото предложенията бяха много изкусителни. Но по товавреме имах изпити в училище и след това ме приеха медицина в университета вГлазгоу. Щеше да е много рисковано да кажа „не” на медицината и да се преместяв Лондон, за да бъда поредната певица”.

 

Следкато се мести в най-големия град в Шотландия и неговата гъмжаща от събитиямузикална сцена, Санде започва да си помага финансово със свирене на джазстандарти на пиано по хотелите. Докато учи, тя не се отказва от композирането.„Доста неща блокираха вдъхновението ми –главата ми беше пълна с факти и изпити”, спомня си тя. „Беше ми трудно да пиша за каквото й да е,по-скоро стоях в библиотеката през повечето време. Но свирех и всеки от курсами знаеше, че съм музикант. Писането ми потръгна, когато започнах да ходя вЛондон и да се срещам с различни продуценти там. Преди бяхме само аз и пианотои звуците, които можех да възпроизведа, бяха доста ограничени.”

 

Междувременномайката на Санде изпраща CD с нейни песни на Radio 1Xtra на BBC. След като DJ Ras Kwame пускапесните на Емили в своите Homegrown сесии, Санде е поканена на участие в Сохо,което води до запознанството й с продуцента и композитор Шахид Кан (познат катоНоти Бой/Naughty Boy). Кан и Санде веднага си допадат като партньори вкомпозирането. „Когато започнахме,писането ни отведе към една съвсем различна, оригинална музика”, казва тя.„Изведе ме от моята ниша на джаз пианото,а него го изведе от ърбън сцената. След това започнахме да пишем за попизпълнители.”

 

Една отпървите им композиции, “Diamond Rings” веднага е харесана и ангажирана отбританския рапър Chipmunk. С участието на вокалите на Санде, парчето ставапървия сингъл на Chipmunk, който влиза в Топ 10 през лятото на 2009 г. Презмарт следващата година Virgin Records подписват договор със Санде, която тогаварешава да си даде почивка от обучението си по медицина. След като написвапоредица от песни за британски звезди като Леона Луис, Сюзън Бойл, Тайни Темпа,Професор Грийн, Тинчи Страйдър, Шерил Коул и The Saturdays, Емили се захваща сработа по дебютния си албум. С реплика от Джони Мичъл и другите й идоли вкомпозирането, Санде постига неустоимо съвременно и същевремнно неограниченовъв времето качество в Our Version of Events. „Все още се чувствам свързванас някои от песните на Джони Мичъл, въпреки че са на 25 години – това енай-важното за мен.”, казва тя. „Неме притеснява към каква категория ще причислят музиката ми и няма смисъл вслагането на граници за това кой си и какъв си, просто искам да бъдауважавана.”, добавя тя. Затова зад Санде стоят твърдо нейните дълговъзпитавани музикални инсткинкти и брилянтно създадени песни, които предивсичко говорят за нейната чувствителност. „Пред теб се изправят многовъзможности за избор по кой път да поемеш и междувременно чуваш ужасяващиистории за хора, които пишат по 400 песни и албумът им събира прах по рафтовете.”,казва тя.  Според Санде далеч по-добре еда „да знаеш какво искаш да направиш. А аз със сигурност знам.”

Comments
Leave your comment
Comment title:
Comment: